مالیات‌ستانی از خانه‌های خالی ۲ مرحله‌ای شد

مالیات‌ستانی از خانه‌های خالی ۲ مرحله‌ای شد

سرپرست دفتر طراحی و تحلیل فرآیندهای مالیاتی با بیان اینکه فرآیند مالیات‌ستانی از خانه‌های خالی دو مرحله‌ای شده است، گفت: در بحث مالیات بر خودروهای اشخاص حقوقی دیگر جمع ارزش خودروهای مربوط به یک شخص ملاک نیست.
جهانگیر رحیمی سرپرست دفتر طراحی و تحلیل فرآیندهای مالیاتی در گفتگو با خبرنگار اقتصادی، در پاسخ به سوالی در خصوص تعداد خانه‌های لوکس شناسایی شده گفت: مالیات بر خانه‌های لوکس براساس بند «خ» تبصره شش قانون بودجه سال 1400 اعمال می‌شود و تا پایان بهمن ماه برای اعلام آن فرصت باقی است.

وی افزود: اطلاعات مربوط به خانه‌های لوکس در تهران بزرگ و دیگر شهرهای پرجمعیت تکمیل شده است و قاعدتا بیشتر خانه‌های گران قیمت مربوط به همین شهر‌های بزرگ می‌شود.

این مقام مسئول در سازمان امور مالیاتی ادامه داد: خانه‌های لوکس شناسایی شدند اما به این دلیل که اطلاعات از طریق منابع مختلفی به سازمان امور مالیاتی رسیده است، لازم است تا اطلاعات همگن شود تا نحوه ارزشگذاری تمامی خانه‌ها به یک شکل صورت گرفته باشد.

تعیین قیمت خانه‌های لوکس با جدول ارزش منطقه‌بندی

وی در خصوص شیوه تعیین قیمت خانه‌های لوکس گفت: براساس ماده 64 قانون مالیات‌های مستقیم، هر زمان که نقل و انتقالی رخ می‌دهد ارزشگذاری می‌شود که به آن ارزش منطقه‌بندی ملک می‌گویند. براساس قانون ارزش منطقه‌بندی ملک باید به گونه‌ای تعیین شود که از زمان اجرای قانون (1395)، هر سال دو درصد ارزش منطقه‌ای افزایش پیدا کند تا به 20 درصد ارزش روز ملک برسد.

رحیمی اظهار کرد: به این معنا که اگر ما ارزش منطقه‌بندی را متناسب آن چیزی که در کمیسیون ماده 64 تصویب شده داشته باشیم می‌توانیم به ارزش روز ملک برسیم. این موارد محاسباتی است که در ماده 64 قانون مالیات‌های مستقیم پیش‌بینی شده است.

پیش‌بینی درآمد 6.5 هزار میلیارد تومانی از خودروهای لوکس در بودجه 1400/درآمدهای سه پایه مالیاتی جدید محقق خواهد شد؟

سرپرست دفتر طراحی و تحلیل فرآیندهای مالیاتی در پاسخ به سوالی در مورد پیش‌بینی درآمدهای حاصل از مالیات برخانه‌های لوکس گفت: قانون بودجه هر سال برآورد می‌کند که چه مبلغی باید وصول شود. در قانون بودجه سال 1400 برای مالیات بر املاک لوکس 707 میلیارد تومان، خانه‌های مسکونی خالی دو هزار میلیارد تومان و شش هزار و 600 میلیارد تومان نیز برای مالیات بر انواع خودروهای گرانقیمت در نظر گرفته بود.

وی با تاکید بر اینکه با توجه به برآوردهایی که صورت گرفته است امیدوار هستیم به اعداد در نظر گرفته شده در قانون بودجه سال جاری برسیم، گفت: باید توجه داشت که بحث تشخیص مالیات‌ها با وصول متفاوت است چرا که پس از تشخیص مالیات مودی فرصت دارد که مالیات را پرداخت یا نسبت به آن اعتراض کند.

معیار متفاوت مالیات‌ستانی از خودروهای اشخاص حقوقی و حقیقی/هیچ شخص حقوقی مشمول مالیات بر خودروهای لوکس نشد

رحیمی در خصوص تفکیک آمار خودروهای لوکس بین مودیان حقیقی و حقوقی گفت: تمامی خودروهای گرانقیمت شناسایی شده مربوط به اشخاص حقیقی است. در بحث مالیات بر خودروهای اشخاص حقوقی دیگر جمع ارزش خودروهای مربوط به یک شخص ملاک نیست.

وی گفت: ملاک شناسایی خودروها فایل نیروی انتظامی بوده است و براساس این اطلاعات خودروی مربوط به اشخاص حقوقی که بیش از یک میلیارد تومان است ارزش داشته باشد شناساسیی نشده است. سازمان امور مالیاتی هیچ تصرفی در اطلاعات ندارد.

مالیات بر خودروهای لوکس چگونه محاسبه خواهد شد؟

این مقام مسئول سازمان امور مالیاتی گفت: در مورد شیوه محاسبه مالیات بر خودروهای گرانقیمت گفت: یک میلیارد از ارزش خودرو یا خودروهای شناسایی شده مربوط به یک شخص و افراد تحت تکفل فرد کنار گذاشته می‌شود.

وی افزود: ارزش خودرو براساس جدول ارزشگذاری خودرو که براساس ماده 42 قانون ارزش افزوده قدیم و تبصره یک ماده 28 قانون جدید ارزش افزوده تهیه می‌شود به دست می‌آید. این جدول نیز هر ساله برای مواردی از جمله عوارض خودرو و هزینه‌های نقل و انتقال خودرو وجود داشته است.

سرپرست دفتر طراحی و تحلیل فرآیندهای مالیاتی ادامه داد: سازمان امور مالیاتی دی ماه هر ساله این جدول را تدوین می‌کند تا در سال آینده مورد استفاده قرار گیرد. این جدول مبنا قرار گرفته است اما با نسبتی ارزش خودرو در سال 1400 مشخص می‌شود. پس از این مرحله، خودروهایی که تحت تملک هر شخص است را احصا می‌کنند.

در صورتی که ارزش آنها بیش از یک میلیارد تومان باشد، مشمول مالیات خواهند شد. اگر ارزش خودرو بین یک تا 1.5 میلیارد تومان باشد نسبت به مازاد 500 میلیون تومان مشمول یک درصد مالیات، از 1.5 میلیارد تا سه ملیارد یعنی نسبت به مازاد 1.5 میلیارد تومان مشمول دو درصد مالیات، از سه میلیارد تا 4.5 میلیارد به نسبت مازاد 1.5 میلیارد تومان سه درصد و از 4.5 میلیارد تومان به بالا نیز به نرخ چهار درصد مشمول مالیات خواهد شد.

امکان اعتراض برای مودیان خانه‌های خالی وجود دارد

رحیمی در پاسخ به سوالی در خصوص آخرین وضعیت خانه‌های خالی گفت: مرجع شناسایی خانه‌های خالی وزارت راه و شهرسازی است و یکی از این معیارها این است که خانه بیش از 120 روز خالی باقی مانده باشد. در نتیجه سازمان امور مالیاتی هیچ نقشی در شناسایی خانه‌های خالی ندارد. هر واحد مسکونی خالی که شناسایی شود، به سازمان امور مالیاتی معرفی خواهد شد.

وی تاکید کرد: محاسبه مالیات یک واحد مسکونی خالی براساس ماده 54 مکرر قانون مالیات‌های مستقیم محاسبه می‌شود. سازمان امور مالیاتی در مهر ماه سال جاری دستور العمل نحوه محاسبه مالیات بر خانه‌های خالی را تدوین کرد. در این دستور العمل شیوه محاسبه مالیات بر خانه‌های خالی به تفصیل توضیح داده شده است.

پس از محاسبه مالیات بر خانه‌های خالی، سازمان امور مالیاتی به مودی اطلاع رسانی می‌کند. افراد می‌توانند پس از مشاهده اطلاعات نسبت به پرداخت یا اعلام اعتراض اقدام نمایند.

احتمال صدور دو برگه تشخیص برای خانه‌های خالی ظرف یک سال

این مقام مسئول سازمان امور مالیاتی در مورد دو بازه زمانی مختلف تعیین شده در قانون بودجه سال 1400 و اصلاحیه قانون مالیات برخانه‌های خالی برای دریافت مالیات بر خانه‌های خالی گفت: در اینجا فرآیند مالیات‌ستانی دو مرحله‌ای شده است. به این معنا که اگر برای یک نفر در این بازه(بهمن ماه سال جاری) زمانی یک برگ تشخیص صادر می‌کنیم، طبق قانون می‌توانیم پس تکمیل اطلاعات و تا تیر ماه سال آینده برگ تکمیلی آن را نیز صادر کنیم.

در نتیجه ممکن است برای فردی در یک سال دو برگه تشخیص مالیاتی صادر شود که این دو برگ مربوط به دو بازه زمانی متفاوت است.

خانه‌های خالی شناسایی شده از 12 هزار واحد فراتر رفت

وی در پاسخ به سوالی در مورد تعداد خانه‌های خالی شناسایی شده که تحویل سازمان امور مالیاتی شده گفت: در حال حاضر اطلاعات خانه‌های خالی به صورت غیر برخط به دست سازمان امور مالیاتی می‌رسد. امیدوار هستیم پس از بهره‌برداری کامل سامانه ملی املاک و اسکان به صورت برخط وارد سامانه شویم و اطلاعات را برداشت کنیم. در حال حاضر ارتباط ما به صورت آفلاین برقرار است.

رحیمی با بیان اینکه اطلاعات 12 هزار خانه خالی محاسبه شده و در سامانه سازمان امور مالیاتی قرار گرفته است، گفت: بخشی از اطلاعات این خانه‌های خالی مربوط به شهرهای با جمعیت زیر 100 هزار نفر بود که باید تا پایان مهلت قانونی نسبت به ثبت اطلاعات خود اقدام می‌کردند در غیر این صورت 20 درصد رقم اصل مالیات جریمه به آنها تعلق می‌گیرد.

این مقام مسئول سازمان امور مالیاتی گفت: مالیات خانه‌های خالی که در شهرهای بالای 100 هزار نفر جمعیت هستند را محاسبه و به مالکان آنها اعلام کردیم. از 12 هزار و 102 ملکی که به سازمان امور مالیاتی اعلام شد تعدادی از خانه‌ها کمتر از چهار ماه خالی بودند در نتیجه مشمول مالیات نشدند. در حال حاضر اطلاعات خانه‌های خالی که در سایت قرار گرفته از 12 هزار خانه فراتر رفته است و احتمالا اطلاعات خانه‌های خالی تا اواسط بهمن ماه به صورت کامل در سایت سازمان امور مالیاتی قرار خواهد گرفت.